Poslodavci insistiraju: Prioritet set fiskalnih zakona

Bez autora
Jun 26 2024

Udruženje poslodavaca FBiH organizovalo je danas u Sarajevu završni Okrugli stol, nakon niza sastanaka sa poslodavcima iz općina, gradova i kantona, na kojem je zaključeno da u narednom periodu očekuju poboljšanje politika i propisa vezanih za pravo rada stranaca u FBiH sa svim "pozitivnim i negativnim pretpostavkama o kojima se u javnosti svakodnevno razgovara".

Direktor Udruženja Mario Nenadić izjavio je na konferenciji za medije nakon okruglog stola da također očekuju izmjene Zakona o PDV-u i Zakona o javnim nabavkama, pojednostavljenje carinskih procedura, izmjene Zakona o akcizama te zaključenje bilateralnih sporazuma s 11 zemalja o povratu PDV-a.

Dodao je da bi željeli i uspostavu socijalno-ekonomskog dijaloga na nivou cijele BiH, uređenje propisa iz oblasti dvostrukog oporezivanja na državnom nivou, te što skorije usvajanje seta zakona o porezu na dohodak, o doprinosima, o porezu na dobit, o minimalnoj plati i o fiskalnom sistemu.

Okruglom stolu je prisustvovao i federalni ministar trgovine Amir Hasičević koji je naveo da se samo otvorenim dijalogom mogu rješavati nagomilani problemi u društvu i u privredi.

Istakao je da resorno ministarstvu u ovoj godini usvojilo Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini koji bi trebo riješiti probleme u toj oblasti, u procesu su izrade Zakona o zaštiti potrošača, te su formirali radne grupe za e-trgovinu i za izradu strategije razvoja trgovine.

- U svim tim aktivnostima Udruženje poslodavaca je bilo aktivan i ravnopravan partner, kao i Udruženje potrošača i akademska zajednica, jer kad ima volje ima i načina da se problemi riješe - naglasio je Hasičević.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Samir Kurtović izjavio je da granski sindikati u FBiH predstavljaju oko 120.000 radnika i u narednom periodu očekuju poboljšanje statusa svih radnika i zaustavljanje procesa dovođenja radnika iz inostranstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik